Cultuur en evenementen

Arnhem; cultuurhoofdstad van het Oosten en al jaren één van de beste evenementensteden van Nederland. Voor 2020 hadden wij vanuit onze werkgroep Cultuur en evenementen een mooie evenementenagenda samengesteld.

Hotel-Rozet-fotografie-Henck-Pengel_small

Een succesvolle editie van Winter Arnhem hadden we net achter de rug en in januari beleefden we nog de Arnhemse Uitnacht. Op 16 verschillende locaties In de binnenstad waren meer dan 100 acts, optredens, voorstellingen en exposities te zien. 16 Horecazaken boden een Uitmenu en diverse optredens. Samen met de hotelsector hebben we de Hotelnacht gepromoot, waarbij publiek bijzondere overnachtingen kon boeken als speciaal Uitnacht-arrangement.

snollebollekes_small

Evenementen afgelast

Helaas werd het na februari stil en werden evenementen, festivals, theatervoorstellingen en andere culturele happenings steeds verder beperkt, afgelast en zelfs verboden. De Coronacrisis heeft ook de evenementenbranche en cultuursector vrijwel tot stilstand gebracht. Zo gingen de in maart geplande concerten van Snollebollekes in GelreDome niet door. Wij hadden ons verheugd en voorbereid op een gastvrij en sfeervolle ontvangst van de vele duizenden bezoekers, die voor of na het concertbezoek de binnenstad zouden bezoeken. Natuurlijk vonden we dat erg jammer, maar gezien de situatie begrijpelijk. We maken ons wel zorgen over verenigingen, organisaties en ondernemers. 

Uitvraag

Uitvraag Winter Arnhem

In het voorjaar van 2020 hebben wij de aanbesteding van Winter Arnhem voor 2020 en opvolgende jaren in gang gezet. Wij zien mogelijkheden om niet alleen de Kerstmarkt maar ook Winter Arnhem in zijn geheel naar een hoger niveau te ontwikkelen. Maar we zijn ons er ook van bewust dat we dat in handen moeten geven van een organisatie, die dat te volle kan waarmaken. In overleg met de gemeente hebben wij externe partijen uitgenodigd om hun (concept) plannen en ideeën met een globale financiële onderbouwing aan ons te presenteren. Samen met de gemeente hebben wij daarvoor ook, onder voorwaarden, een start-budget in het vooruitzicht gesteld. Vanwege de Coronacrisis is de procedure flink vertraagd, maar uiteindelijk konden wij voor de komende 3 jaar een overeenkomst sluiten met het Arnhemse organisatiebureau Winterpret B.V.

bridge-to-liberation-screen-experience_small

Airborne herdenking vooral online

Na het kroonjaar 2019, waarin we volop aandacht hebben besteed aan 75 jaar na de Slag om Arnhem, was 2020 een enorm contrast. Bijeenkomsten, herdenkingen en andere Airborne-evenementen waren vrijwel onmogelijk of zeer kleinschalig van opzet. Als alternatief werden online kanalen ingezet, om ‘op afstand’ met elkaar stil te staan bij de gebeurtenissen in september 1944. Zo was de jaarlijkse Bridge to Liberation in 2020  een ‘Screen Experience’; een live uitzending op televisie en op verschillende livestreams, waaronder onze Facebookpagina.

Sinterklaasintocht nieuwe stijl

In 2020 hebben we de samenwerking gevonden met een nieuwe organisatie, voor de jaarlijkse intocht van Sinterklaas. Helaas was een fysieke intocht, met het gebruikelijke publiek aan de Rijnkade en in de binnenstad onmogelijk. Maar de beperkingen hebben ook geleid tot een creatief en aantrekkelijk compromis, waarin wij ruimschoots onze ideeën en inbreng kwijt konden bij de Stichting Sinterklaasintocht Arnhem. Op zaterdag 14 november 2020 om 14.00 uur ging de speelfilm De geheime intocht van Sinterklaas in première. Op diverse kanalen, TV en social media was (en is) de film te bekijken, waarin Sinterklaas en zijn bonte gevolg in een spannend verhaal door de binnenstad dwalen. Een mooi en vernieuwende aanpak, waar wij zeer blij mee zijn.

Winter Arnhem in Coronatijd

De jaarlijkse campagne Winter Arnhem en de winterse programmering in de Arnhemse binnenstad stond in 2020 volledig in het teken van de Coronamaatregelen. Vanwege de beperkingen en maatregelen hebben wij af moeten zien van de gebruikelijke evenementen en activiteiten, zoals de Kerstmarkt en diverse muzikale optredens in de stad. We hebben ingezet op sfeer en beleving, maar wel met de opzet om publiek te verleiden om drukke koopmomenten te vermijden en juist de rustiger plekken in de stad te bezoeken. Met sfeervolle aankleding in de rustiger winkelstraten, korting op parkeren tijdens daluren, een ‘lichtjesroute’ en consumentenacties die online lokaal winkelen stimuleren.

Ook zijn er in aangepaste vorm opnames gemaakt voor het TV programma Joris’ Kerstboom in de Koepelkerk en werd de spectaculaire preview naar Winter Arnhem 2021/2022 via diverse kanalen vertoond. Vooral bedoeld om onze ‘fans’, ondernemers en inwoners van de stad een positief vooruitzicht te bieden.