Marketing & Communicatie

In 2020 werd al snel duidelijk, dat wij onze doelstelling op gebied van binnenstadspromotie en marketing moesten bijstellen. In voorgaande jaren ging het ons vooral om ‘meer bezoekers, die langer blijven, meer spenderen en vaker terugkeren’.

VideoStill_small

Maar in het vroege voorjaar van 2020 werden de gevolgen van de Coronacrisis en de ingevoerde Corona-maatregelen pijnlijk duidelijk voor de winkeliers en horecaondernemers in de stad. Bezoekersaantallen en omzetten liepen terug tot vrijwel nihil, met een absoluut dieptepunt in week 13 met indexcijfers van 0,05 aan bezoekers (t.o.v. 100 in 2019) en 0,04 in omzet (t.o.v. 100 in 2019).

Wij hebben onze mediastrategie aangepast aan de actualiteiten m.b.t. de Coronamaatregelen (informatie/instructie aan bezoekers, veilig winkelen), het verwerven en uitbouwen van een fanbase voor onze lokale ondernemers (koop lokaal, support your locals), het ‘herontdekken’ van de eigen stad (i.v.m. reisbeperkingen en vakantie thuis) en het ondersteunen van nieuwe initiatieven en acties die het lokaal shoppen, bestellen, thuis bezorgen, thuis beleven, afhalen, etc. stimuleren. Daarmee hebben we bereikt dat ondernemers zich gesteund voelen, Arnhemmers trotser zijn op hun stad en (vaste/regelmatige) bezoekers zich aan de stad verbonden blijven voelen.

Verkiezing Beste Binnenstad 2020

In januari 2020 maakte het landelijk Platform Binnenstadsmanagement bekend dat onze binnenstad  opnieuw was genomineerd voor de verkiezing van de Beste Binnenstad van Nederland in de categorie grote steden. Met name op gebied van levendigheid, gemengd gebruik, economie, vestigingsklimaat, socio-economische diversiteit en veiligheid scoren wij goed. In de categorie grote steden namen wij het op tegen Enschede, Groningen, Leeuwarden, Leiden, Nijmegen, Rotterdam, Tilburg, Utrecht en Zwolle. Tijdens het Retailagenda Voorjaarscongres op 9 maart werd bekend dat Arnhem wel tot de top 5 behoorde, maar helaas niet tot de finale was doorgedrongen. Onze binnenstad werd door de jury geroemd om onze intensieve en actieve vorm van samenwerking in de binnenstad. Wij scoren dan ook hoog op het thema governance, maar laten het onder meer op het thema identiteit liggen.

Zomer in Arnhem

Samen met Citymarketing Arnhem hebben wij het Arnhems Meisje als ambassadeur van de stad een serie vlogs laten maken. Deze werden via onze media gepubliceerd en door velen gedeeld. Doel van de campagne was de inwoners van Arnhem enthousiasmeren om op (her)ontdekkingsreis te gaan door de stad, ze (opnieuw) kennis te laten maken met alle mogelijkheden en hotspots en om de lokale ondernemers en hun bijzondere acties en arrangementen onder de aandacht te brengen. De serie heeft inmiddels in totaal bijna een half miljoen kijkers bereikt en is nog steeds terug te zien via Vier de zomer in Arnhem en YouTube.

Website_small

Binnenstad Arnhem online

In 2020 hebben wij onze website omgebouwd tot een nieuw, digitaal platform dat nóg meer een online ‘etalage’ is van hetgeen onze binnenstad heeft te bieden. Wij hebben daarbij fors ingezet op promotie van www.binnenstadarnhem.nl om de ‘traffic’ naar deze nieuwe website te stimuleren. Het aantal bezoekers is echter niet te vergelijken met 2019 omdat het feitelijk om een geheel nieuwe website gaat. Toch is het aantal bezoekers zeer behoorlijk (103.000) en is onder meer de tijd dat men op onze website rondkijkt en het aantal pagina’s dat men bekijkt gestegen (18% resp. 6%). Ook is het aantal bezoekers dat direct de website weer verlaat gedaald (-4%). Cijfers die aantonen dat we met onze nieuwe website meer voldoen aan de belangstelling van publiek.

Meest bekeken webpagina’s in 2020:
1. Winkeltijden 23%
2. Winkels/winkelen 18%
3. Homepage 9%
4. Agenda (evenementen) 4%
5. Dit is Pas Arnhem 2%

De leeftijd van de websitebezoekers is gevarieerd en meer dan de helft (61%) is jonger dan 35 jaar. Verder is iets meer dan de helft man en wordt onze website vooral op smartphone bekeken (70%). Een veel kleinere groep bekijkt onze website op de computer of laptop (22%) of op tablet (8%).

13.500

volgers hadden wij op Facebook in 2020

De webpagina met de winkeltijden was in 2020 het meest bekeken.

103.000

keer werd onze website bezocht in 2020

Social Media

De belangrijkste andere online media die wij in 2020 hebben benut zijn Instagram, Twitter, YouTube en LinkedIn en vooral ook Facebook. Door een continue stroom aan berichten, video’s en foto’s hebben wij onze online community uitgebreid en de relatie met onze ‘volgers’ versterkt. In 2020 was onze Facebook pagina daarin het meest succesvol; het aantal volgers steeg met 15% naar 13.500.  Waar normaal gesproken de perioden rond grotere evenementen onze Facebookstatistieken flinke pieken in bereik van publiek laten zien, waren het in 2020 vooral ‘posts’ van ondernemersverhalen, koop lokaal acties en ‘ontdek jouw eigen stad’ die tot positieve reacties en sentimenten leidden.

Meest bekeken bericht (organisch bereik):
17 maart - Aanpassen winkelopeningstijden

Meest bekeken bericht (advertentie):
24 maart - Gratis bezorgservice

Meest bekeken video:
3 augustus - Arnhems Meisje #zomerinarnhem

Funshopgids Arnhem

Ondanks de Coronacrisis hebben wij gemeend om ook in 2020 mee te werken aan de uitgave van de populaire Funshopgids Arnhem. Hoe moeilijk vele ondernemers het ook hadden, toch hebben zij zich met velen aangemeld voor deze editie van meer dan 70 pagina’s. De productie is in 2020 over de zomer heen getild en de advertentietarieven verlaagd. Op 15 september werd de Funshopgids bij Dudok gepresenteerd in aanwezigheid van ondernemers uit de binnenstad, Modekwartier en Spijkerkwartier. De gids is in een oplage van 50.000 bezorgd bij alle deelnemers, hotels, VVV en musea in Arnhem en omgeving. De gids is ook online te bekijken. Toeristen, maar zeker ook de inwoners van de stad zelf, zijn via de Funshopgids uitgenodigd om Arnhem te herontdekken en de lokale ondernemers te steunen.